Επικαιρότητα

Σπαραγμός και θρήνος στην ολονυχτία για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα – Εικόνες από Βουλιαράτες

Βράδυ Τετάρτης και μαυροφορεμένες γυναίκες, κάθε ηλικίας, θρηνούν γύρω από το φέρετρο του Κατσίφα στο σαλόνι του πατρικού του σπιτιού.

Μέσα στο ολόλευκο φέρετρο, το οποίο είναι σκεπασμένο με μια γυάλα, κείτεται το άψυχο σώμα του 35χρονου Βορειοηπειρώτη. Είναι σκεπασμένος με την ελληνική σημαία και φορά στρατιωτικό καπέλο.

Έχουν περάσει ήδη 10 ημέρες από τη στιγμή που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας.

Στην αυλή του φωταγωγημένου πατρικού του άνδρες σκυθρωποί, με έντονο ακόμα το συναίσθημα της αγανάκτησης, συζητούν για τον εκλιπόντα. Ο καθένας έχει να πει πολλά. Κάποιος λέει ότι ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τους συγχωριανούς του, ενώ άλλος υποστηρίζει ότι έκανε πολλά πράγματα για τον τόπο του. Όλοι συμφωνούν ότι μέσα του είχε βαθιά χαραγμένη την Ελλάδα. Η μεγάλη αγάπη του γι’ αυτή ήταν η αιτία που η αλβανική αστυνομία τον καλούσε συχνά στο τμήμα για διάφορες, ασήμαντες αφορμές, οδηγώντας τον τελικά να τον θεωρούν όλοι οι Βορειοηπειρώτες εθνομάρτυρα.

Ο θρήνος διήρκησε όλη νύχτα. Διαρκώς, ανεβαίνουν στο σπίτι του χωριανοί του, αλλά και άλλοι Βορειοηπειρώτες που φτάνουν από την Ελλάδα. Σταματούν για μερικά δευτερόλεπτα στο κατώφλι το οποίο από τα αριστερά έχει το άσπρο καπάκι με το όνομά του και από τα δεξιά τη φωτογραφία του. Κάποιοι κοιτούν τα απομεινάρια της μπλε και άσπρης μπογιάς με τις οποίες πάνω στο τσιμέντο έβαψε τη μεγάλη ελληνική σημαία την οποία περήφανα κυμάτιζε σε κάθε εκδήλωση.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη στις 13:00 ώρα Αλβανίας (14:00 ώρα Ελλάδας).

Στο μικρό χωριό των Βουλιαρατών αναμένονται περίπου 2.000 άτομα από την Ελλάδα, αλλά και μεγάλος αριθμός ομογενών από τα γύρω χωριά και τις πόλεις.

Αξιοσημείωτο είναι πως στα σύνορα Αλβανίας – Ελλάδας, οι Αρχές πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε εκείνους που εισέρχονται στη γειτονική χώρα και έχουν προορισμό τους Βουλιαράτες.

ΠΗΓΗ: diaforetiko.gr

Διαβάστε περισσότερα Αφήστε το σχόλιο σας: